А сега накъде?
История в жълто, история в лилаво
от Димитрина Благоева

Жената с лилавата коса и жълтите очи влезе в супермаркета. Високите ѝ токчета потропваха по пода и се спираха покрай рафтовете. В кошницата за продукти се появиха кутия сварен грах със свински уши, бурканче от боровинково сладко с размазана засъхнала муха върху капачката и пакетче шафран. Високите токчета на жената с лилавата коса и жълтите очи се отправиха към касата, когато между продуктите ѝ в кошницата незнайно откъде се появи едно зелено шишенце. То беше толкова малко, че нито тя, нито касиерката го забелязаха.

Жената се прибра вкъщи. Малко рижаво коте притича към нея и мяукайки, се отърка в краката ѝ. Високите ѝ токчета се отправиха към хладилника, откъдето тя извади кутия с прясно мляко и сипа от нея в една паничка. Котето шумно замляска.

Когато се зае да подрежда покупките, жената с лилавата коса откри между тях малкото зелено шишенце, огледа го внимателно, повъртя го в бледожълтите си пръсти и без да му мисли много, на големи глътки изпи съдържанието му.

Точно четвърт час по-късно високите токчета стояха насред голяма лилава локва на жълти точки. Малкото рижаво коте мяукаше силно. То помириса, опита с език и лакомо се нахвърли върху локвата. Мляскаше, мъркаше, докато на пода не остана нищо освен високите токчета.

И никой нямаше да узнае какво се е случило, ако през прозореца на къщата не бе проврял врат един любопитен жираф и не бе видял едно лилаво коте с жълти очи да се разхожда из кухнята на високи токчета и да мяука.

Свържи се с нас